| Nyheter

Kunskapssamling under Industridagens takeoff

Sverige som innovationsstormakt – det är temat när Industrirådet samlar och engagerar nu avgörande samhällsaktörer under fem tillfällen 2021. Det första gick av stapeln i veckan med en sändning från industrigolvet hos Boliden AB i just Boliden. Boliden som företag är ett av många företag i norra Sverige som visar framfötterna gällande innovationer och nyetablering av hållbar industri i stor skala.

På plats fanns moderator Jon Forsell som frågade deltagarna om förutsättningarna för svensk industri att bli världsledande i att bereda väg för innovationer, från idé till fullskalig produktion.

Först ut att bidra med kunskap var Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Han pekade på fördelarna med att vara först med utveckling av fossilfria alternativ.

– Det innebär en enorm konkurrensfördel som industrin nu börjar inse. Vi har en drömsits och ett unikt bra läge, menade han.

Med på tråden fanns också Katrin Marçal. Hon tog upp jämställdhetsperspektivet och menade att kvinnors kompetens inte tas till vara och att det bara är cirka 1 procent av kapitalet till ”start ups” som går till kvinnor.

Och här blev publiken också påminda om att det är dags att nominera till Industrins jämställdhetspris, innan det blev dags att för nästa panel att göra digital entré. Detta i form av några av de företag i Västerbotten som står som förebilder när det gäller innovation, hållbarhet och samarbete.

Inledde gjorde Katarina Borstedt från Northvolt som kommer att behöva anställa 3 500 personer framöver.

– Här gäller det att samla alla samhällsaktörer för att kunna erbjuda både grund- och kompletterande utbildning till invånarna här, men det gäller också att kunna erbjuda bostad för inflyttning, menade hon.

För att få storsatsande innovationsdrivna företag att vilja etablera i Sverige krävs alltså att många pusselbitar faller på plats, infrastruktur, utbildningsmöjligheter, bostäder, hållbar elförsörjning och smidig samverkan mellan alla aktörer. Nästa panel som lämnade synpunkter var kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå Lorents Burman (S), Anna Pettersson, Region Västerbotten och Birgitta Bergvall Kåreborn, Luleå tekniska universitet.

Lorents Burman berättade om de unika förutsättningar som fick Northvolt att besluta sig för att etablera i Skellefteå.

– En avgörande faktor är att kommunen själv äger mark för etablering, flygplats och hamn och har ett eget energibolag. Det minskar osäkerheten för etablerare. Vi har också lärt oss av våra misstag och gjort ett grundarbete för att kunna visa vad vi kan erbjuda.

Den sista panelen för dagen fick svara på frågan om den politiska viljan och nationella strukturerna finns på plats för att göra Sverige till en innovationsstormakt. Pia Sandvik, RISE, Mikael Dahlgren, ABB och WASP samt Darja Isaksson, Vinnova deltog. Deras svar är att Sverige har vad som krävs, men att ytterligare satsningar och vilja till samverkan krävs.

– Det är en fullständigt rimlig ansats att se Sverige som en stormakt inom innovation, men konkurrensen är hård och den hårdnar. Det är viktigt med satsningar på både grund- och tillämpad forskning, sade Pia Sandvik.

Dagen avslutades med Industridagens egen utlandskorrespondent, Fredrik Härén. Från Singapore delade han med sig av insikter från den internationella arenan och underströk att nu har världens företag vaknat gällande hållbarhet och vi i Sverige som länge sett detta som en avgörande del för fortsatt framgång måste ta plats och se till att fånga den möjligheten.

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall och Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen avrundade dagen och hälsade välkommen till kommande gemensamma arbete.

Det är inte försent att hänga med på Industridagen!

Nästa digitala event är den 27 april. Anmäl dig här!